pátek 13. září 2019

Histologie a embryologie

Dvousemestrální předmět plný růžové barvy, který se v prváku spíš neučíte než učíte (protože anča) a který doháníte v zimním semestru ve druháku. Oproti jiným fakultám je u nás histologie a embryologie specifická tím, že první pokus zkoušky je u nás formou testu, další dva opravné formou ústního zkoušení. Co to tedy všechno obnáší, si zodpovíme níže ;-).




Přednášky

Přednášky jsou dvě a a obě se konají v pátek. Upřímně se přiznám, že jsem na ně ve druháku nechodila. Na první přednášce se probírá histologie, na té druhé embryologie. Jestli se vyplatí na ně chodit, neporadím. Většina tvrdila, že tam byly odpřednášeny hlavně věci ze skript, na druhou stranu v přednáškách z embryologie bylo i několik věcí navíc, které jsem třeba jinde nenašla (nebo jsem blbě hledala :-P). Takže záleží opravdu na Vás.


Cvičení

Cvičení se konají v mikroskopickém sálu jednou týdně (= dvě a čtvrt hodiny). Zase se děje to stejné, co už znáte z prváku. Jste na počítačích, prohlížíte preparáty v Olyvii a děláte si vlastní prezentaci. Během semestru se píšou testy (myslím, že celkem čtyři včetně zápočtového), kde máte kromě histologie i několik otázek z embryologie, která se probírá pouze na přednáškách, nikoliv na cvičeních. Testy nejsou záludné, klikáte je na počítačích v učebně a po ukončení víte hned výsledek (na projití musíte mít nad 70 %). Učila jsem se na ně vždycky z prezentací a ze skript a stačilo to. Jinak všechny testy musíte mít napsané, pokud se něco nepovede, opravy byly většinou týden nato (zase jestli se nepletu). Ke konci se psal ještě zápočtový test, kde ale byly jen preparáty, i když nás někdo děsil, že tam bude i teorie. A nezapomenout na elektronogramy!


Praktická zkouška

K udělení zápočtu musíte mít kromě napsaných testů i splněnou praktickou zkoušku. Není to nic jiného než poznávání preparátů. Když si vzpomenu, jak jsme už před sedmou ráno stáli před ústavem histologie a čekali na osm mikroskopů pro celý ročník... Byla to sranda :D. Ano, slyšíte dobře, 8 mikroskopů na 180? lidí. Pro uklidnění Vám jen řeknu, že praktickou zkoušku udělali i lidi, kteří se učili z preparátů z Olyvie, protože je to úplně to samé. Ušetříte si aspoň čas ;-). Losují se celkem tři skla, u každého je potřeba říct, o jakou tkáň se jedná + co tam vidíme typického pro daný preparát. To je vše, aspoň u nás to tak bylo. Opravdu není třeba se toho bát ;-). 


Zkouška


Budou vás strašit, budete slyšet plno povídaček... Moje rada zní, neposlouchejte to. Histologie tím že je testová, je prostě zrádná, to si nebudem nalhávat. Ale když se budete učit (jako všude) a budete mít štěstí, zvládnete to. První pokus je test, kde jsou testové otázky s jednou odpovědí a potom otázky multiple choice, které jsou označeny křížky. Tak si dejte pozor na to, kterou zrovna kroužkujete ;-). U multiple choice musíte mít zakroužkováno všechno dobře, pokud máte například zakroužkované dvě správně ze tří, nedostanete žádný bod. Potom jsou v testu dvě vypisovačky, jedna je z histologie a druhá z embryologie. Právě kvůli vypisovačkám je prý údajně lepší se učit z knížky a ne ze skript. Co se týká těch otázek, některé byly komponované podle skript, některé podle Lullmana (embryola zase podle Langmana), proto nedoporučuju se spoléhat jen na skripta ;-). A taková moje osobní rada k testu, učte se rovnou na první pokus podle okruhů k opravným termínům, budete to mít ucelenější a pokud by to náhodou nevyšlo, bude se Vám opakovat rychleji. Co se týká úspěšnosti testu, musíte ho napsat min. na 70 bodů, abyste zkouškou prošli. Pokud se tak nestane jdete na druhý pokus, který je už ústní. Na něj šla většina lidí, kteří nenapsali test, co nejdříve po prvním pokusu, protože toho času na opravování moc v zimním zkouškovém není. Na ústní se už připravujete podle okruhů, někdo se učí ze skript, jiní z knihy, další z Memorixu, existují i jakési vypracované otázky. Záleží na Vás. Univerzální rada není. Ale učit se embryologii jenom ze skript fakt nedoporučuju, histologii taky úplně ne, ale když není čas, znáte to. Co se týká kmenových buněk, tak je najdete jen v Memorixu ;-)


Z čeho se učit


Přehled histologie člověka v obrazech I., II. díl - Václav Lichnovský, Jiří Malínský, Zdeňka Michalíková

Předpokládám, že je většina má už z letního semestru v prváku. Průběžné testy ve druháku vycházely převážně z těchto skript ;-). Jako jediný zdroj na zkoušku je nedoporučuji (ale dá se s nimi zkouška udělat, když nevyjde test, tak ústní ano). Dají se koupit nové ve Zbrojnici ;-).



Histologie - Lüllman-Rauch Renate

Hodně lidí se z ní učilo, některé testové otázky u zkoušky byly koncipovány přímo z ní.



Junqueirovy základy histologie - Anthony L. Mescher

Ptali jsme se do evaluací z čeho se na zkoušku učit a prý z této učebnice, proto bych Vám ji opravdu doporučila. Vím o pár spolužácích a spolužačkách, kteří se učili jenom zní a všichni zvládli zkoušku hned napoprvé.




Memorix histologie - R. Hudák, J. Balko, Z. Tonar, I. Varga



Učila jsem se z něj jen otázku kmenové buňky, jinak nic. Někteří se z něj učili na ústní zkoušku. 



Přehled embryologie člověka v obrazech - Jiří Malínský, Václav Lichnovský

Skripta využitelná na průběžné testy (hlavně obrázky) a dá se s nimi udělat i zkouška (i když jako jediný zdroj bych je zase nedoporučovala, protože tam nejsou např. vývojové vady). Už se nevydávají, takže je potřeba je od někoho koupit nebo si je vytisknout z pdf.


Langmanova lékařská embryologie - T.W. Sadler

Ke zkoušce doporučuju.


A jak dlouho se učit

Když nepočítáme průběžné testy, tak jsem se učila histologii a embryologii měsíc o zkouškovém ;-).



Histologie - AKTUALIZOVÁNO!

Vzhľadom na to ze tento rok malo dojst na ustave k istym znenam, tak sme ocakavali ze tie testy budu jednoduchsie.. Avsak bolo tam 90 otazok typu MCQ, kde sme vyberali jednu správnu odpoved - teda 1 otázka - 1 bod, plus 2 vypisovacky, jedna z embryoly a jedna z histoly, po 5 bodov.. Dokopy teda 100 bodov, na uspesnost potrebujeme minimalne 70. Na odporucanie sme dostali predovsetkym Junqueirove 'zaklady' histologie a Langmana, pricom po skuske som usudil ze som zachadzal v niektorych veciach prilis do detailov a naopak mi mohli uniknut ovela dolezitejsie primitivnosti.. Tie vsak boli zrejme skor v skriptach.  Narocnost niektorých otazok easy a niektore naopak celkom hlúpe, slovickaranie a chytaky.. Ale dalo sa to zvládnuť. Embryola vychádza asi najma zo skript (v ktorych su ale chyby, takze si to treba doplnit niecim doveryhodnejsim :D) junqueira je krasna knizka, uci sa to dobre a rýchle.. Boli 2 skupiny, jedna mala narocnejsi test kde bolo treba poznat aj niektore ciselne udaje (a nebol to len erytrocyt :D), vypisovacky boli easy ale vzhladom na to ze je to predterminovy test, tazko povedat ako to bude na normalnych terminoch...

Žádné komentáře:

Okomentovat