pondělí 7. září 2020

Učebnice do třeťáku - souhrn

 Třeťák je atypický tím, že se většina učebnic už nedá sehnat nových, takže se bez materiálů od starších prostě neobejdete. Co se tedy vyplatí pořídit?


MIKROBIOLOGIE 2:


Lékařská mikrobiologie obecná - Miroslav Votava a kolektiv


Lékařská mikrobiologie speciální - Miroslav Votava a kolektiv

Doporučuju shánět co nejrychleji od starších, protože novou už neseženete. Votava se čte spíš jako pohádka, než že by se člověk z něho vyloženě nabifloval k ústní zkoušce. Přes semestr jsem se ho snažila procházet, kromě ATB - !POZOR! jsou tam zastaralá, takže se z něho ATB neučit.


Vypracované otázky od starších

Když jsem ke konci začala nestíhat, musely pokrýt všechno a pořád to bylo lepší než se učit jenom z Votavy. 


Prezentace k ATB

Od jedné hodné paní vyučující z ústavu. Učila jsem se z nich. Existuje ještě soubor na ATB ve wordu od staršího kolegy, který jsem nakonec až tak nevyužila.


Praktická cvičení z lékařské mikrobiologie I,II - Dagmar Koukalová a kolektiv

Na samotná praktika a praktickou zkoušku.


PATOLOGIE:


Obecná patologie - Ctibor Povýšil, Ivo Šteiner, et al.

Speciální patologie - Ctibor Povýšil, Ivo Šteiner, et al.

Sice je píšu jako první, protože jsem je měla doma a pokoušela se z nich učit. Zase na druhou stranu je možná lepší už rovnou zainvestovat do novější patologie od Zámečníka. Přišlo mi ale, že se primárně pořád zkouší podle Povýšila. Je to na zvážení a ani na ústavu patologie vám nedají jednoznačnou odpověď. Jsou to jedny z mála knížek, které se dají sehnat nové (společně se Zámečníkem)


Patologie - Josef Zámečník a kolektiv

Spolužáci, kteří do této triologie zainvestovali, si ji celkem chválili. Prý se z toho učí lépe než z Povýšila. 


Repetitorium patologie pro praktická cvičení - Dagmar Dohnalová

Tohle je taková vděčná light verze patoly na průběžné testy, když máte třeba v ten samý týden test z patfyzu. Ušetří vám to dost času. Některé věci tam jsou zastaralé a jsou tam i chyby. Určitě se z toho neučte na zkoušku, kdyby to náhodou někoho napadlo!


Vypracované otázky

Jsou zpracované vesměs podle Povýšila a určitě se je vyplatí sehnat. Jsou i v pdf verzi, takže si je můžete vytisknout sami. 


PATOLOGICKÁ FYZIOLOGIE:


Obecná patologická fyziologie - Emanuel Nečas a spolupracovníci

Patologická fyziologie orgánových systémů - část I - Emanuel Nečas a spolupracovníci

Patologická fyziologie orgánových systémů - část II - Emanuel Nečas a spolupracovníci

Tuhle triologii od Nečase se asi vyplatí pořídit, ale mně třeba upřímně nesedla, protože jsem po dočtení věty už nevěděla, co bylo na jejím začátku. Co se týká obecné patologické fyziologie ta se nová sehnat nedá, co se týče dvou dílů specky ty už se kupodivu dají sehnat i nové (před rokem ale nové k dostání nebyly).


Atlas patofyziologie - Silbernagl, Lang

Je napsaný v doporučené literatuře. Sama jsem ho neměla. Akorát jsem se do něj dívala na jedno z úvodních témat, jinak jsem se bez něj obešla. Vím, že ho někteří spolužáci používali a vyhovoval jim, takže zase záleží na Vás. 


Vypracované otázky

Určitě je doporučuju ke zkoušce. Jsou zpracované tak, že nebudete mít v hlavě mišmaš a něco se Vám před zkouškou vybaví (což si nejsem třeba jistá úplně u Nečase, kde je to psané jako pohádka). Asi je fajn je procházet i k průběžným testům, ale v zimním semestru zase tolik toho času nebude. Dají se sehnat od starších nebo v pdf ;-).



Doporučuju určitě používat! Jen je škoda, že na něm nejsou všechna témata, ušetřilo by to spoustu času :-(. Aktuálně není dostupný, ale jinak jsou někde i stažená pdf od starších ;-).

Zkušební testy z patologické fyziologie - Pavel Maruna a kol.


FARMAKOLOGIE 1:


Úvod do praktických cvičení z farmakologie - Karel Urbánek, Marie Belejová

Tato skripta do třeťácké farmy stačí. Jsou k sehnání od starších, případně i v pdf. 


Co se týká ostatních třeťáckých předmětů, tam v podstatě nic kupovat nemusíte. Všechno je dohledatelné v pdf od starších ;-).






2 komentáře: