pátek 26. října 2018

Krátké povídání o druháku

Konec října (= půlka semestru pryč) a článek doposud žádný. Jojo, šikulka. Intervaly mezi jednotlivými zápisky na tomhle blogu začínám pěkně protahovat. Na mou obranu tentokrát to nebylo vůbec záměrně, protože kvůli škole nebyl čas skoro na nic.  



Znáte ten pocit, když Vám někdo starší a zkušenější řekne, že jakmile překonáte tuhle překážku, budete mít aspoň na chvilku klid? Tak takhle to bylo asi s nástupem do druháku, kdy jsme se všichni strašně těšili, protože nás čeká ten "rok v pohodě" a po té šílené náročné anatomii si aspoň trochu během semestru odpočineme. Haha, dobrý vtip, fakt se povedl. Ponaučení pro příště, když Vám někdo bude tvrdit, jak je něco jednoduché, nevěřte mu, dokud si to nezkusíte na vlastní kůži. Protože prostě ve druháku se maká stejně tak jako v prváku. Jen s tím rozdílem, že veškerou energii, kterou jste v prváku věnovali anatomii, teď dělíte mezi histologii, biochemii a ZVZ :-D (fyziologii zde nezmiňuji). Jak tedy vypadají jednotlivé předměty?

Histologie a embryologie 2

Cvičení probíhají obdobným stylem jako v prváku, jste na počítačích, prohlížíte preparáty, děláte si svou vlastní prezentaci. Za celý semestr se píšou tři testy, po jejich úspěšném zdolání můžete psát zápočtový test z preparátů. Zatím máme napsané dva a byl to mix preparátů plus teorie z histologie a embryologie. Právě embryola mi dělá vrásky na čele, protože se prostě blbě učí... Na začátku semestru jsem si říkala, jak budu stíhat procházet Histologii od Lüllmanna (Lüllmannové :-D) a Langmanovu lékařskou embryologii... Realita je taková, že jsem ráda, když se to naučím aspoň ze skript. Takže asi tak...



Biochemie 2

Fííha, biochemka no. Nikdo neví z čeho se má vlastně učit, který zdroj je nejvhodnější. Na prvním cvičení nám vyučující donesla hromadu knih, ze kterých se můžeme učit, dokonce jedna je prý opravdu čtivá :-D. Čtivá a biochemka, to je přímo oxymóron. Zatím razím heslo, že přednášky stačí, ovšem někdy mi přijde, že jsou snad zašifrované :-D. Co se týká srovnání s prvákem, trávíme víc času nad protokoly, třeba tento týden měl protokol na metabolismus sacharidů asi 6 stran. Největší sranda potom je, když Vám protokol neuznají a musíte některé věci přepracovávat, což se stává poměrně často... Samozřejmě nestačí jen vypracovat protokol, musíte se taky naučit teorii, protože se píše každý týden test. Ze všech testů musíte mít stejně jako v prváku 70 %, pokud se Vám to povede, nemusíte psát zápočťák.




Základní výkony ve zdravotnictví 1 

Když jsem poprvé uviděla tenhle předmět v rozvrhu, říkala jsem si, že to bude v pohodě, takový odpočinek. Omyl, omyl, milá zlatá, budeš se pěkně učit stejně jako do biochemky a histoly. Upřímně mě překvapilo, kolik toho je, proto budoucím druhákům radím, dejte si ZVZ do letního semestru, protože jinak budete na zimák nadávat, stejně jako to dělám tady já :-D. Ano, jsou to potřebné věci a po druháku se jde na praxi, takže to musíme umět. Jenže nejsem si úplně jistá, jestli nás stovky stran teorie na tu praxi připraví. Prostě bych se ty věci radši učila hlavně prakticky, ne se je jenom drtila nazpaměť a pak si je teda párkrát zkusila v druhé půlce cvika (teďka jsme zkoušeli na modelu píchat subkutánní a intramuskulární injekce, to bylo třeba super). Je to samozřejmě jen čistě můj osobní názor. Jo a taky se píšou testy celkem tři a na každou hodinu se musíte učit, protože se vždycky zkouší. 


Fyziologie

Fyziologii zde zmiňuji schválně až nakonec, protože se tento předmět učím(e) nárazově. Píšou se testy (tuším, že dva za semestr). Tento týden jsme psali první, a tak nějak pořádně nevím, z čeho jsem se měla učit a co se po nás vlastně chtělo. Uvidíme příště. Ve cvičeních jsme mimo jiné měřili EKG, zkoušeli reflexy, běhali a skákali a pak si měřili tlak. Prostě samé zajímavé věci a aspoň děláme něco praktického :-). 




Na druhou stranu druhák je fajn v tom, že můžete trávit ve škole méně času, pokud chytnete dobrý rozvrh. Jen si nesmíte naivně myslet (jako já), že to bude něco lehčího nebo za odměnu, protože zatím to tak nevypadá, ale kdo ví, třeba letní semestr můj názor změní :-). 

Mějte se krásně, užívejte podzimu a prváci a druháci nové menzy na LF :-D ;-).


M.

Žádné komentáře:

Okomentovat